II. Meşrutiyet ile ilgili hikayeler

II. Meşrutiyet'in Saray Mimarı: M. Vedad [Tek] Bey | Müjde Dila Gümüş | İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Ne anlatıyor? İAE’nin İstanbul Araştırmaları Dizisi’nden çıkan kitap, Osmanlı-Türkiye mimarlık tarihinin ilk akademik eğitimli Türk mimarlarından Vedad Bey’in “Sermimar-ı Hazret-i Şehriyari” (Saray Başmimarı) olarak görev yaptığı beş yılı mercek altına alıyor. Gümüş, Tek’in 1909-1914 arasında yaptıklarını, dönemin koşulları ve görevinin sınırlarıyla ilişkilendir...Devamını Oku

12 Tem 2024

Osmanlı Devleti’nin Son Dönemlerinde İstanbul’da Suç

Bu ayın konuk yazarı Kafkas Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Tolga Akay. Kendisi gündelik hayatın "karanlık" kısmı olan, Osmanlı'nın son dönemlerinde İstanbul'daki suçu anlattı.

22 Mar 2023

osmanli-devletinin-son-donemlerinde-istanbulda-suc
Toplumsal TarihToplumsal Tarih

HİKAYE

Osmanlı Basra’sında Devlet ve Toplum, 1908-1914

Burcu Kurt'un çalışmasında II. Meşrutiyet döneminde Basra Vilayeti özelinde Osmanlı Devleti'nin tesis etmeye çalıştığı merkeziyetçiliğin boyutları çok yönlü olarak ele alınmaktadır.

10 Mar 2023

osmanli-basrasinda-devlet-ve-toplum-1908-1914
Türk basının ilk yüz yılı: Tiraj ve özgürlük

Türkçe basının ilk yüz yılı, yani 1830-1930 arasında tirajlar ile özgürlük arasında doğrusal oran ortaya çıkıyor. İktidarın baskısı arttıkça gazetelerin baskı sayısı düştü. Özgürlük talepleri artıkça gazeteler karaborsaya düşecek kadar "yok" sattı.

turk-basinin-ilk-yuz-yili-tiraj-ve-ozgurluk
Toplumsal TarihToplumsal Tarih

HİKAYE

Evliliğin Alafranga Yöntemi: Evlilik İlanları

Erken Cumhuriyet döneminde görücülüğün yanında evlilik için tarafların karşılıklı görüşerek/konuşarak anlaşmasına da önem verilmeye başlandı. Ailesi olmayan ve birileriyle görüşerek evlenebilme imkanı bulamayanlarsa giderek trend halini alan evlilik ilanlarıyla şanslarını deniyorlardı.

09 Ara 2022

evliligin-alafranga-yontemi-evlilik-ilanlari-1
II. Meşrutiyet döneminin sadece tiyatro üzerine eser kaleme alan iki isminde biri olan Musahipzade Celal (1868-1959), Cumhuriyet döneminde de Osmanlı gündelik yaşamını konu edinen eserler vermeye devam etti. İletişim Yayınları’nın “İstanbul Dizisi”nden çıkan Eski İstanbul Yaşayışı kitabında ise çocukluğundan, İstanbul’un ticaret ve eğlence hayatına kadar şehrin pek çok farklı yüzünü anlatıyor. Eski İstanbul Yaşayışı Kitabın baskısı maalesef piyasada yok. Ancak saha...Devamını Oku

10 May 2022